Historien til Leo's pizza

Vi er fjerde generasjon av en familie av restauratører og vi har alltid vært lidenskapelig opptatt av matgleden. Vi elsker ekte mat, tilberedt med egne hender av kvalitetsingredienser.

Vår historikk

1946
Familietradisjonen starter

Min bestefar i fiskebåten

1970
Faedo Monte di Malo - Veneto Italia

Restaurant "La pineta"

2005
Valrovina - Veneto Italia

Pizzeria "Al telefono"

2023
Trondheim - Norge

Leo's Pizza etablerer seg i  Trondheim sentrum

Nåtid
Trondheim - Norge

Leo's Pizza fortsetter å være en av de mest populære pizza-restaurantene i Trondheim, og fortsetter å levere autentisk italiensk smak til sine kunder.

La meg presentere meg, jeg heter Nicolò, Niky for venner og familie, eller også Nico for noen.

Jeg er for øyeblikket (2024) 25 år gammel og kommer fra Italia, nærmere bestemt Nord-Italia, Veneto, Bassano del Grappa, en time unna vakre Venezia.

Jeg har en sønn på seks år, Leonardo, Leo for familie og venner.

Jeg har allerede avslørt hvor navnet på stedet kommer fra.


Du kan møte ham her på Leo's, noen ganger om morgenen, alltid i bevegelse eller opptatt med å se på arbeidet vårt. Så nysgjerrig som han er. Av og til er han rolig og gjemt, kanskje under bordet eller liggende på gulvet der han liker å være.

Å ha en sønn som av og til besøker pappas arbeidsplass er en forpliktelse, men det fyller meg med glede og tilfredshet.

Barn er hjertets brikker, som vi sier Italia, hvem vet om dette uttrykket også brukes her.

Av og til kan du også finne Marta, min niese, datter av min søster Jessica, Jessy for venner eller Jeje for noen. Hun er også seks år gammel, en uformet kunstner, alltid fargelegging og tegning. Hvis du finner begge to, er det ren energi.

Derfor har vi her på Leo's satt opp et lite hjørne hvor barna kan finne fargede ark og stempel.

Hvis du ber om pizza deigen til barna dine, kan de ha det moro med å jobbe med den med kjevle og lage former med stempel.

Du finner også barnestoler, bestikk dedikert til dem og stellebord på badet. Vi vet hva det vil si å ha barn på restaurant, og vi prøver å gjøre opplevelsen din så rolig som mulig.

Min erfaring på kjøkkenet

Jeg vokste også opp mellom komfyrer og kunder.

Jeg likte å underholde dem med mine historier og min uimotståelige livlighet, så mye at mine foreldre ofte måtte sette meg på plass. Og for å gjøre det, lot de meg vaske glassene og kaffekoppene, så jeg var opptatt og forstyrret ikke. Jeg elsket å være ved baren og vaske glassene, akkurat som jeg elsket lukten av maten, spesielt pizzaen.

Jeg elsket og elsker fortsatt å spise.

Så mye at jeg valgte å gå på hotell- og restaurant fagskolen for å bli kokk. I løpet av læreårene mine dro jeg til restauranten til besteforeldrene mine for å øve og lære de italienske kjøkken hemmelighetene. Praksisperiodene mine fortsatte også på hotell, i typiske venetianske restauranter og i en kafeteria.

I helgene dro vi og jeg fikk jobb i en pizzeria hvor jeg ble i hele syv år, selv etter at jeg hadde tatt eksamen. I løpet av disse årene lærte mesteren min, Andrea, meg teknikkene til romersk pizza, men hemmeligheten bak deigen holdt han for seg selv, og det var mange forsøk jeg gjorde gjennom årene for å komme frem til min egen deig.

Mange feil, men også mye sta utholdenhet. Etter hvert forsøk sa jeg til meg selv, ja, det er bra, men... og dette "men", det er det som fortsatt lar meg forbedre meg, søke, studere og fordype meg.

Kombinasjonene av ingredienser for å skape gourmet pizzaer. Jeg kan ikke benekte at ofte, før jeg legger meg om kvelden og om morgenen når jeg våkner, tenker jeg på arbeidet.

Du vil kanskje si for mye, men lidenskap er lidenskap, og som Konfucius sa: "Gjør det du elsker, og du vil aldri jobbe en dag i livet ditt."

Innflytelsen fra Liguria-kjøkkenet

Min farfar på farssiden har æren for å ha overført kjennskapet til det liguriske kjøkkenet til meg. Født og oppvokst i Genova i Liguria. Oppskriften på hjemmelaget pesto genovese som du finner her på Leo's, ble overlevert til meg av ham.

På begynnelsen av høsten fylte den friske basilikumens duft kjøkkenet hans, og sammen med nylaget olivenolje, produsert fra våre egne oliventrær, ble den magisk blandet under mine øyne for å danne den fantastiske sausen som skulle krydre pastaen.

Jeg kunne ikke vente og smurte pestoen på nystekt brød. Jeg kjenner fortsatt smaken og duften.

Min drøm

Å forlate Italia, ikke bare på ferie, men også innenfor arbeidsområdet, har alltid vært i tankene mine, nesten som et mål.

Å åpne en restaurant har også alltid vært i tankene mine.

Min mors familie, restaurantører. Min fars familie, reisende.

De to påvirkningene som lever i meg og skiller meg ut. Ikke bare er italiensk mat min lidenskap, men også mat fra hele verden. Jeg har til og med smakt krokodille kjøtt.

Jeg tror sterkt at en kokk må være åpen for nye ideer og forslag. Kjøkkenet er i konstant søken og utvikling.

Å kunne vekke minner om steder og miljøer gjennom mat er en kokk's høyeste uttrykk.

Å ta deg med på en reise til kjente eller kjære steder men også til nye steder.

Dette er drømmen min.

Jeg husker den kunden som hadde vært borte fra hjemlandet sitt en stund, og som følte seg hjemme mens han smakte på vår kake. "Akkurat som mamma pleide å lage," sa han.

Eller den som gjenopplevde smaken av pizzaen han hadde spist i Italia. Eller den som prøvde nye smaker og var fornøyd med det.

Eller de som tilbringer en hyggelig kveld i glede, med sin kjære, med familien, med et barn, et barnebarn, en bestefar eller en forelder. Men også bare for å tilfredsstille ditt grunnleggende behov for sult og næring. Når jeg ikke spiser, blir jeg nervøs og utrivelig, jeg vet hva det betyr.

Hvorfor Trondheim og Norge?

Det er et spørsmål som ofte blir stilt meg.

De som har blitt like fascinert som meg kan forstå det.

Fred, ro, natur, vann, fjorder, nordlys, men også livlighet, tilbud, sport, aktiviteter og ikke minst gastronomi.

Trondheims kjærlighet til ekte, kvalitetsmat, nye forslag, men også til de som allerede er etablert.

Variasjonen i maten som tilbys. Kunnskapen om fjerne og nære steder.

Kjærligheten til reiser og utendørs aktiviteter.
Respekten for naturen.
Bevarelse av kultur og historie.

Det virkelige spørsmålet er egentlig hvorfor ikke Trondheim?

Jeg har vanskelig for å forstå hvem som ikke forelsker seg i Trondheim.

Jeg ble så fascinert av det at jeg også inviterte familien min til å flytte hit.

Min familie

Jeg er en veldig uavhengig fyr, men båndene jeg har til familien min er dypt forankret i meg.

Det er hovedsakelig to grunner til at italienere vanligvis ikke flytter ut av Italia, maten og familien. Pakkene med mat som våre familier sender oss utenlands er berømte, og hvis de kommer på besøk, vet de allerede at den beste gaven de kan gi oss er åta med mat fra hjemlandet vårt. Tenk deg at bestemoren min sendte meg pasta bakkelse og kjøttboller fra Italia, som jeg elsker, og som også Leo, sønnen min, elsker.

Som det er kjent, i tillegg til å gestikulere, snakker italienere alltid om mat, de elsker å spise og elsker produktene fra landet sitt, som er dyrket frem av matkulturen.

Etter en stund borte fra sitt hjemland, begynner de å savne det.

De fleste av oss blir bortskjemt og overøst med kjærlighet. Familiens tilstedeværelse er konstant, noen ganger påtrengende. Vi flytter bort på grunn av dette, men når vi er langt hjemmefra, savner vi det. Å åpne en bedrift var en mulighet til å samle familien min.

Min mor, Moira

Stammer fra en familie av restauratører siden1970. Vokste opp på restauranten. Da hun var seks år gammel, vasket hun glass. Bestefaren hennes hadde bygget en tre krakk til henne så hun kunne nå opp til vasken.

Da hun var ti år gammel, serverte hun og lagde Crêpe Suzette flambé ved bordet sammen med broren sin, som var ett år eldre. Hun tilbrakte barndommen sin i fjellene, der foreldrene drev en restaurant bedrift. Hun lekte i skogen om sommeren og i snøen om vinteren.

Elsker turer i naturen og alt som har med sunn livsstil å gjøre. I årenes løp har hun blitt lidenskapelig opptatt av ernæring og holistiske teknikker ved å delta på akademiet for naturvitenskap og nasjonalskolen for naturopati. Hun praktiserer yoga og meditasjon i søken etter balanse. På grunn av disse egenskapene fungerer hun som familie mediator. Hun forsoner konflikter mellom meg og min far.

Hun er også til uvurderlig hjelp med bedriftens regnskapsføring.

Min far, Massimo

En kontinuerlig konflikt.

Enten fordi vi er like eller fordi vi er forskjellige, alt er grunn til kamp. Vi er som hund og katt, men han er mitt referansepunkt, spesielt når det gjelder arbeidet. Han har aldri latt meg mangle noe, men har vært streng, men rettferdig.

Hvis jeg er den jeg er, skyldes det også ham. Da jeg var gammel nok til å jobbe, selv om jeg fortsatt gikk på skole, tok han fra meg ukelønnen min og sa: "Finn deg en jobb og betal for bensinen til mopeden mobilregningene og utgiftene med venner." Jeg fant meg en jobb, og han sa:

"Det er faste utgifter her i huset, strøm, vann og gass. En del av lønnen din vil bli trukket for de faste utgiftene." Han fikk meg til å forstå meden gang at voksenlivet innebar ansvar, og det var på tide for meg å vokse opp og bli selvstendig. Det tok ikke lang tid, faktisk, i en alder av 19 var jeg allerede ute av huset.

Jeg hadde allerede min egen familie.

En dag kom han hjem til meg og ga meg en konvolutt. Den inneholdt alle pengene jeg hadde betalt for faste utgifter. Han hadde spart dem for meg.

Jeg var takknemlig. Jeg ville sannsynligvis ha brukt dem alle. I stedet var de nyttige for min nye familie.

Uansett har faren min reist mye på grunn av jobben. Han har alltid jobbet for multinasjonale selskaper og har fått erfaring og kunnskap innenfor næringslivet.

Dette er rollen hans i firmaet.

Jessica, min søster Vår restaurant leder.

Jessica har to døtre, Aurora på 13 år og Marta på 6 år.

Aurora kom til Trondheim i juni 2023. Hun kom for å tilbringe sommerferien, men ville ikke dra tilbake til Italia, hun forelsket seg i Trondheim og meldte seg på skolen.

En virkelig bestemt og handlekraftig ung dame.

Hun er lidenskapelig opptatt av manga, cosplay og orientalske språk.

Jessica og Marta kom derimot i januar i år.

Hva kan jeg si, søsteren min er den morsomme i familien, fantasifull, livlig og dynamisk.

Da vi var små, kom vi ikke overens. Jeg var en liten plageånd, jeg plaget henne alltid, ødela lekene hennes eller gjemte dem, hun kunne ikke utstå meg for hvor rampete jeg var.

Så vi vokste opp, og hun flyttet ut da jeg var femten. Vi gikk hver vår vei. Å være fra hverandre tok bort følelsen av nag, og vi oppdaget den søskenkjærligheten vi har for hverandre.

Jeg er glad for å ha henne på Leo's-teamet, ikke bare for hennes store kompetanse og kunnskap, men også for hennes store støtte.

Jessica har også gått på hotell- og restaurant fagskolen for å bli en restaurant fagtekniker, og har alltid jobbet innen restaurantbransjen. Femten års erfaring mellom restauranter og hoteller.

Tommaso

Marta sin far.

Etter videregående skole studerte han i tre år innenfor matkontroll og sikkerhet.

Han har jobbet innenfor restaurantbransjen, ansvarlig for lager og lagring av matvarer.
En nøyaktig, oppmerksom og dedikert person. Han lærer veldig fort.

En verdifull hjelp både på kjøkkenet og i pizzeriaen, han er ansvarlig for bestillinger og lager.

Super Kika

Restaurantleder.

Karismatisk, med et smittende smil.

En lykkestorm.

De varme klemmene hennes varmer hjertet, og velkomsten hennes er uten sidestykke.

Hun har vært med oss siden åpningen i oktober 2023.

Her på Leo's har vi vokst sammen, og støtten hennes har vært uunnværlig for alle. Når vi har vært nedfor, har hun vært der med sin positive energi og løftet humøret vårt.

Hun har nå blitt en del av familien. Hun elsker alle kundene, og prøver å gi den beste serverings- og matopplevelsen mulig. Med henne vil du alltid føle deg som hjemme.

Ingenting får henne ned, ingenting gjør henne motløs. Hvis du har en trist dag, ikke bekymre deg, kom til Leo's, Kika vil heve humøret ditt med en slurk kaffe. Hun elsker god mat, og eksperimenterer alltid hjemme med å lage kjærlighetsmåltider.

Hun elsker naturen, dyrene og alt rundt seg.